Previsió: (metemuntanya.cat i @meteocattv)
Hi ha excedent de neu en cotes altes, a partir dels 2.400 trobem força neu en tots els vessants. Per sota d'aquesta cota la neu va minvant fins als 2.000, i en vessants solells ja no n'hi ha gens. Hem passat nous episodis de vent tant de garbí com de nord; però al no ser excessivament forts i la duresa de les capes anteriors humitejades per les darreres pluges i altes temperatures, evita que desaparegui la neu en les carenes i colls.
Avui dijous sant i pel que sembla en els propers dies, es mantindrà aquesta situació de temperatures més baixes del que tocaria. Això farà que la capa superficial de la neu es mantingui pols en les cotes altes i més primavera en cotes baixes. Tot i així en aquesta època es barregen diferents tipus de neus en un mateix itinerari: neu pols, ventada, dura, humida, neu rodona... No oblideu els grampons el piolet i el casc, per tal de progressar amb seguretat amb neus dures.
Caldrà estar atent amb les allaus, aquest darrer front ha deixat entre 5 i 8 cm de neu nova en les parts altes que el vent de NW està movent i formant noves plaques en vessants sud. El risc es manté en 2 sobre 5 i minva el risc d'allaus de neu humida per augmentar el de plaques de vent. Feu atenció a la darrera publicació del Butllletí que podria augmentar a nivell 3 sobre 5. Tota la informació en el Butlletí de perill d'allaus. Cal dur sempre el DVA la pala i la sonda i haver fet pràctiques de rescat.
Els accessos a les valls estan justos, en el cas de la Coma de l'Embut, haurem de caminar 5 minutets per trobar la neu continua. La vall de Finestrelles no té continuïtat, però encara si hi pot arribar a passar. Eina no té neu fins ben entrat a la vall. En canvi la vall de Noucreus en el seu primer tram, el torrent de Mulleres, trobem neu continua, justeta però suficient per no haver de descalçar-nos esquís o raquetes.
Per a fer raquetes cal tenir present que de bon matí i amb neu dura, no ens podem posar en zones amb pendents forts, les petites puntes de les raquetes no són suficients. Si la nostra intenció és fer cims, hem de portar també els grampons, el piolet i el casc. Quan la neu estovi agrairem anar amb raquetes.
Trobarem els vessants nord més ventats amb la neu més dura, però esquiable, als vessants sud els trobem en molt bones condicions. Es segueix poden fer itineraris dels que costa que estiguin en condicions com tota la zona de la vall de Fontnegra, cara sud del Pic de Fontnegra, cara oest del Pic de la Coma del Clot, cares nord del Torreneules i la Coma del Clot, etc.
El Puigmal, ja sigui des de Núria o Fontalba, està en perfectes condicions hivernals, i sembla que encara n'hi ha per a dies.
A Fontalba si hi arriba prou bé amb el cotxe, millor 4X4. Està en millors condicions la Cometa de Fontalba que no pas la carena. El camí de Fontalba recorre uns vessants molt exposats a les allaus. No es recomana a persones sense experiència ni material hivernal.
El camí vell ja es troba en bones condicions per recorre'l, només alguna petita zona amb neu o gel a partir del Pla de Sallent, però fàcilment salvable. Si pugem d'hora el tram més complicat és just les escales del final del camí i la baixada de la Creu d'en Riba que, al ser camí de desguàs de l'aigua, de bon matí està gelat.
El camí dels Enginyers no es recomana en tota la temporada hivernal. Actualment ja no hi ha neu en el sector de les roques de Tot lo món, no obstant el camí creua un parell de torrent molt encaixonats que mantenen la neu fins ben entrada la primavera. recorre'l només és apte per aquells amb experiència hivernal i material adequat. Passa per pendents molt pronunciades on una eventual caiguda tindria unes conseqüències fatals.
Més informació: