Si es comparen les xifres totals de persones usuàries, aquesta Setmana Santa 2024 el Cremallera de Montserrat acumula la mateixa afluència de visitants que el mateix període del 2019, any pre pandèmia. Pel que fa a l’any passat, els resultats son encara millors amb un augment del 18,29% respecte la Setmana Santa del 2023.
El cremallera i funiculars de Montserrat són el millor sistema de transport alternatiu al cotxe per accedir al massís, tot fomentant la reducció de l’impacte mediambiental.
Aquesta Setmana Santa ha estat molt positiva per al cremallera i funiculars de Montserrat en termes d’afluència, xifres que es tradueixen en el millor mes de març de la història del Cremallera de Montserrat.
Del 23 de març a l’1 d’abril, el Cremallera de Montserrat ha registrat un total de 24.261 visitants, el que implica un augment del 18,64% respecte al mateix període del 2023. El Funicular de Sant Joan i el Funicular de la Santa Cova, per la seva banda, també han experimentat un increment significatiu de visitants. El primer ha vist un augment del 14,56% amb un total d’11.228persones usuàries, mentre que el segon ha rebut 2.677 visitants (un increment del 32,79%). Unes xifres que mostren un retorn als resultats pre pandèmia.
El Cremallera de Montserrat és l’únic mitjà de transport que apropa les persones visitants fins al centre del recinte del Santuari i, alhora, les porta fins a un dels llocs més emblemàtics de Catalunya, el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, de forma sostenible. En tan sols 15 minuts recorre la singular silueta de la muntanya i permet gaudir d’unes vistes privilegiades.
Aquest indret tan icònic es troba a poc més d’una hora i mitja en transport públic de la ciutat de Barcelona. Els funiculars de Sant Joan i de la Santa Cova per la seva banda, fan més accessible la muntanya de Montserrat als seus racons més emblemàtics.
Aposta per la mobilitat sostenible
Des de la inauguració un cop restaurada la instal·lació, l’11 de juny del 2003, el Cremallera de Montserrat ha demostrat ser un mitjà de transport sostenible per accedir al massís de Montserrat, sent la millor alternativa al cotxe. De fet, des de l’any 2018 s’ha aconseguit reduir les emissions directes en un 78%, xifra que posa de manifest el seu important paper a l’hora de fomentar la reducció de l’impacte mediambiental.
El cremallera i funiculars de Montserrat són transports turístics públics que es mouen amb un 100% de l’energia elèctrica solar, per la qual cosa es redueixen al màxim les emissions de CO2 i milloren la conservació de l’espai natural on se situen. A més, compten amb diversos certificats de qualitat, com el de gestió mediambiental ISO 14001, el Segell de qualitat d’Applus i el Segell Safe Travels de The World Travel Tourism Council (WTTC), que els acrediten com a espais de qualitat turística.
Transports accessibles
Ferrocarrils treballa de valent perquè persones amb mobilitat reduïda també puguin gaudir d’una experiència ferroviària completa i accedir als trens en les millors condicions i amb la màxima comoditat possible.
En aquest sentit, al Funicular de Sant Joan, s’ha implementat recentment una Plataforma per a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR). D’aquesta manera, s’amplia l’accessibilitat i la inclusió en aquest mitjà de transport. Aquesta iniciativa s’uneix a l’adaptació ja existent al Cremallera de Montserrat, reforçant el compromís amb la igualtat d’oportunitats per a tothom.
Un paper capdavanter al territori
Per mitjà de l’operació dels seus trens turístics, FGC posa a l’abast de les persones usuàries un servei essencial per a la creació d’una proposta turística integral, que complementa l’experiència de viatjar en tren amb l’acostament a la persona visitant de les àrees d’influència i l’entorn natural proper on es troben ubicats els transports i al llarg de tot el recorregut dels trens.
Pel que fa al cremallera i funiculars de Montserrat son una excel·lent via d’accés a un ampli ventall de propostes culturals i naturals com, per exemple, el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat – Geoparc, un referent turístic incomparable que rep milions de visitants d’arreu del món. El massís de Montserrat és inigualable, amb els seus pics arrodonits, anomenats agulles, configuren el seu tret més característic. El Centre d’Interpretació del Geoparc està situat al Mirador de Sant Joan, a l’estació superior que porta el seu nom. Des d’aquest lloc es poden apreciar les característiques geològiques de la muntanya de Montserrat, així com la flora i fauna autòctona.