932 041 041

Actualitat 

Notícies

Paneque: "La transformació de Vallter es farà amb el màxim respecte al paisatge i el medi ambient"

Compartir aquest esdeveniment
Tags: Vallter, 50 anys, nou telecabina de Vallter

Ferrocarrils inicia aquest febrer la tramitació urbanística i ambiental per a la instal·lació d’un nou telecabina de Vallter, element principal del canvi de model de l’estació i del projecte de renaturalització del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

 

La nova infraestructura, que serà l’única entrada a l’estació, substituirà l’accés actual per carretera, el que permetrà eliminar els 85.000 vehicles que cada any pugen a Vallter per la carretera de Setcases.

 

Vallter celebra l’acte central del seu 50è aniversari que dona el tret de sortida a diferents activitats commemoratives.

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Energètica, Sílvia Paneque i Sureda, ha anunciat l’inici, aquest mes de febrer, de la tramitació del pla especial urbanístic i l’avaluació ambiental del projecte de reconversió de l’estació d’esquí de Vallter, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), en un destí turístic sostenible que ofereixi activitat tot l’any. L’actuació principal d’aquest projecte, anomenat Vallter 365, és la instal·lació d’un nou telecabina com a accés únic a l’estació, permetent la restricció dels vehicles que accedeixen a l’entorn natural i promocionant un viatge panoràmic fins a la cota 2535 m, reclam per a tot l’any. A més, s’eliminaran gran part dels remuntadors actuals i es renaturalitzaran els espais del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Paneque ha fet aquest anunci avui durant l’acte central de celebració dels 50 anys de l’estació ripollesa, acompanyada del president d’FGC, Carles Ruiz Novella, i davant d’un centenar de representants institucional i socials de la comarca.

 

Amb l’inici de la tramitació urbanística i ambiental es dona el tret de sortida a un projecte que ha de permetre que Vallter es converteixi en una estació moderna i sostenible. Un cop finalitzi aquesta tramitació i la corresponent informació pública, l’objectiu és licitar el projecte i obra del telecabina el pròxim hivern, perquè pugui entrar en servei a mitjan de 2027. La inversió serà d’uns 40 milions d’euros. “L’essència de Catalunya és l’equilibri entre ciutat, Pirineus i Mediterrània. Si la Catalunya ciutat defineix la nació, la muntanya ho fa amb la mateixa força. No hi ha força sense equilibri; i no hi ha potència sense unitat. Som això, i això hem de potenciar, si volem continuar essent un país punter i competitiu", ha reclamat la consellera en la seva intervenció. I en aquest sentit ha avaluat el valor de transformació de les actuacions més recents a Vallter: "La transformació i la reforma només són possibles mantenint l’essència de la identitat de la muntanya catalana. Invertir recursos és assenyalar-ne el valor i també ho és que aquestes inversions estableixin una relació tan respectuosa com sigui possible amb els actius tradicionals i paisatgístics de Vallter i amb el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser".

 

La consellera Paneque ha recordat que “el nou projecte Vallter 365 té la voluntat d’estar al costat de la gent del territori i de potenciar els actius que configuren la identitat de segles de la muntanya”. Per això, ha explicat que l’objectiu és “invertir recursos de la forma més respectuosa possible amb els actius tradicionals, paisatgístics i mediambientals de Vallter”. En aquest sentit, ha posat de manifest que “l’impacte del canvi climàtic ha fet que les estacions d’esquí hagin de buscar noves ofertes”. En aquest cas, ha afegit, “recuperem l’entorn, millorem la infraestructura i facilitem que es pugui gaudir de l’estació els 365 dies a l’any”. “Són oportunitats de creixement econòmic pel territori”.

 

En la mateixa línia, el president d’FGC, Carles Ruiz, ha assenyalat que “tenim l’obligació d’obrir camí i buscar solucions als reptes de les estacions d’esquí” i “aquest és el compromís que es reflecteix amb el nou projecte de Vallter 365”. Ruiz ha afegit que “pensem en el conjunt de l’any i en com apropar les persones al territori, sent mes curosos amb el medi ambient i mantenint llocs de treball; fem que la porta d’entrada a la natura sigui el menys invasiva possible”.

 

Accés sostenible i controlat al Parc Natural

El nou telecabina tindrà 3.420 m amb un desnivell de 627 m i un pendent mitjà del 18,25%. Estarà equipat amb cabines de 10 places que proporcionen una capacitat de transport de 2.000 persones/hora i un temps aproximat de recorregut de 12 minuts. Tindrà la base a la cota 1535 m, on es traslladaran part els aparcaments de vehicles i els mínims serveis necessaris, i arribarà fins la cota 2162 m. Aquesta instal·lació tindrà una estació intermèdia, a la cota 2000 m, que donarà servei a la pista El Xalet, als clients de l’hostal Pastuira i al refugi del Centre Excursionista de Catalunya, alhora que permetrà la substitució del telecadira Enric Planella instal·lat l’any 1979.

 

Al costat de l’estació d’arribada del telecabina, hi haurà l’estació inferior d’un nou remuntador combinat, que substituirà l’actual telecadira Jordi Pujol Planella, i estarà equipat amb cabines i cadires per permetre que durant l’hivern els esquiadors més experts l’utilitzin sense treure’s els esquís i els més petits i vianants puguin pujar amb cabines.

 

Aquesta configuració podrà ser flexible gràcies a la interconnexió de les dues instal·lacions a través d’un garatge automatitzat compartit, de manera que un usuari a peu podrà pujar amb cabina des de la cota inferior, a 1535 m, fins a la cota superior de l’estació a la cota 2535 m de l’estació, on es troba la nova braseria Les Marmotes. Aquesta doble configuració permetrà que la instal·lació superior pugui funcionar segons les necessitats de l’explotació en cada moment. És a dir, només amb cabines, només amb cadires o de forma mixta amb cadires i cabines. 

 

El nou telecabina, que funcionarà amb energia garantida d’origen 100% renovable lliure d’emissions de CO2, substituirà l’actual accés a l’estació que es realitza per una carretera d’alta muntanya propietat de l’Ajuntament de Setcases travessant el Parc Natural. La carretera quedarà tancada al trànsit general i s’utilitzarà únicament com a via de servei, compatible com a via per a ciclistes.

 

La supressió del pas dels vehicles dins del Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser comporta una important millora en l’impacte paisatgístic i en la reducció de la petjada de carboni ja que evita l’accés dels 85.000 vehicles que cada any pugen a l’estació per la carretera de Setcases. I, a més, permet tenir un control d’accés al Parc Natural.

 

En paral·lel, s’eliminaran infraestructures actuals de l’estació com els aparcaments situats a la cota 2000 i 2170. Es desmantellaran els teleesquís Bac Barquins I i II, el teleesquí Xemeneies i els telecadires Enric Planella i Jordi Pujol Planella. La zona de debutants es manté.

 

Recuperació i regeneració dels espais i millora de la biodiversitat

Un cop eliminades totes aquestes infraestructures, es duran a terme les accions per regenerar l’entorn natural i augmentar el capital natural tan a les plataformes dels aparcaments com al sector de Xemeneies. Es pretén seguir la tendència europea de “rewilding”, que consisteix en la restauració del medi a través de processos naturals de manera que s’obtingui un ecosistema resilient i autosostenible. Aquesta actuació es realitzarà conjuntament amb el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

 

Activitats tot l’any

Vallter 365 és un projecte que permetrà que l’estació ripollesa es converteixi en un destí de natura i d’esports a l'aire lliure, modern i sostenible, els 365 dies de l’any. Així, a més de les actuals activitats d’esquí i snow, el nou concepte de natura de muntanya anomenat ECO FAST TER englobarà totes les activitats tan d’estiu com d’hivern. Es potenciaran les excursions amb raquetes, esquí de travessa, alpinisme, trail-running o senderisme i se n’oferiran de noves tan sigui en la seva vessant més esportiva, com els cursos d’alpinisme i alta muntanya, com les orientades a la descoberta de la natura amb tallers de fotografia, de flora i fauna o ioga en alçada. També n’hi haurà de més lúdiques per a totes les edats, com ara parcs d’arbres, tirolina, descens amb cars sense motor i ofertes per a realitzar activitats en família, com rutes guiades i senderisme.

 

Totes les activitats s’enfocaran en una doble vessant: la natural, dirigida a conèixer l’entorn i el Parc Natural, i l’esportiva, que busca les activitats amb més emoció, integrant els Objectius de Desenvolupament Sostenible en la seva gestió operativa.

 

En l’àmbit gastronòmic, l’aposta de Vallter passa per potenciar el producte de proximitat oferint una degustació variada de productes de la comarca a cadaestabliment de l’estació. El concepte Gastro Vallter engloba també diferents experiències per tal de gaudir de la gastronomia d’alta muntanya.

 

Els 50 anys de Vallter

Totes aquestes novetats s’han donat a conèixer en el marc de la celebració de l’acte institucional del 50è aniversari de l’estació de Vallter, que dona el tret de sortida a diferents activitats commemoratives que es duran a terme la temporada 25-26. Aquestes activitats seran de caràcter sostenible, esportiu, cultura, lúdico-festives i gastronòmiques. Les més significatives seran la baixada de torxes, la festa de final d’any, l’esquiada dels anys 70/80’s, la Volta a Catalunya o la festa dels Clubs d’esquí de Catalunya amb la Cursa paral·lel. D’altra banda, es duran a terme diferents activitats culturals com el concurs de fotografies antigues o l’exposició itinerant dels 50 anys de Vallter.

 

La història de Vallter està fortament vinculada a l'excursionisme i l'esquí, que ja es practicaven a inicis del segle XX. L’any 1909, el Centre Excursionista de Catalunya va construir el primer refugi de muntanya d’Espanya a prop del naixement del riu Ter, impulsant l’activitat esportiva i turística a la zona. La idea de crear una estació d’esquí a la Vall de Camprodon va néixer a principis dels anys seixanta gràcies a al fundador Josep Pujol Aulí. Finalment, a l'any 1968 es va constituir la societat Vallter SA amb el suport de residents locals i estiuejants.

 

Els primers telesquís, “Morens I” i “Barquins I”, es van inaugurar el gener de 1975 al Pla de Morens. Aquest primer pas va ser seguit per altres instal·lacions com el teleesquí de la Xemeneia (1978) i el telecadira Enric Planella (1979).

 

Durant les dècades següents, Vallter va esdevenir pionera en tecnologia i serveis. L’any 1985, va instal·lar un petit sistema de producció de neu amb tecnologia pròpia i es va convertir en la primera estació a Espanya a utilitzar tecnologia de baixa pressió per garantir neu a les pistes.

 

L’any 2006 va ampliar l'oferta d’esquí amb activitats lúdiques, amb la creació d’un parc de trineus i cintes transportadores. L’any 2009, davant del canvi d’hàbits dels visitants, es va crear el concepte Puja-Baixa, per combinar l’esquí de muntanya, l’esquí de pista i la gastronomia. El 2012, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va adquirir la majoria d’accions de Vallter, el que va permetre introduir millores significatives.

Paneque:
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.