932 041 041

5 objectes d’art de la Vall de Boí

La majoria de les obres d’art de la Vall de Boí es conserven al museu MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya), al museu Marès de Barcelona, al museu Episcopal de Vic i al museu Diocesà de Lleida

Aquestes obres d’art van ser portades a diferents museus de Catalunya, ja que durant els anys vint va començar a augmentar el seu valor i els museus catalans van ser els encarregats de comprar-les per evitar-ne l’exportació o l’empobriment del patrimoni català.

 

Tot aquest valuós i ampli conjunt d'obres d'art és estèticament inseparable de les esglésies per a les quals van ser creades. Per aquest motiu, es va decidir crear imitacions semblants de les obres d’art per donar una millor imatge a les esglésies de la vall.

 

 

El pantocràtor de Sant Climent

 

Autor: DirectMedia. Font: wikipedia.org

 

El pantocràtor de Sant Climent posseeix una gran força expressiva, on també hi destaca l’escultura de la vall i dos “davallaments”. Durant la Catalunya dels segles XII i XIII, aquesta mena d’evocació del davallament del Crist a la creu com a personatge central de l’escena era molt típic a les esglésies.

 

Aquest davallament procedent d’Erill la Vall, és d’una excel·lent qualitat, amb una elegància i estilització que recorden a l’art de l’Extrem Orient. En aquesta obra d’art s’hi pot veure la imatge de Crist en Majestat, situat dins la màndorla, assegut a l’arc del cel i amb el terra als seus peus. El principal significat que es buscava amb aquesta obra és fer la representació de Crist com a figura majestàtica que domina el món.

 

Figura de la Mare de Déu procedent del Davallament d’Erill-la-vall

 

Autor: Marisa LR. Font: wikipedia.org

 

Aquesta obra d’art es conservava a l'església de Santa Maria de Taüll. Actualment es conserva al Museu Marès de Barcelona, on també s’hi exhibeix un altre crist de factura, de procedència similar i una Mare de Déu amb el Nen assegut a la cama esquerra, els dos es troben amb una actitud hieràtica, també procedent de Santa Maria.

 

El Davallament

 

Autor: Ferran Pestaña. Font: wikipedia.org

 

El davallament és una obra d’art feta amb talla de fusta i està situada a l’església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall. S’hi troben diferents personatges com Crist, que es troba sostingut pel Josep d’Arimatea el qual sosté el seu cos, Nicodem és qui desclava el braç esquerre de Crist, on també i està la Verge Maria, Sant Joan, Dimes el lladre bo i Gestes lladre dolent.

 

La narració d’aquesta obra d’art escenifica el moment en que Josep d’Arimatea, deixeble de Crist, va demanar permís a Pilat per recuperar el cos de Jesucrist, el va despenjar de la Creu i el va dipositar en un sepulcre.

 

Pintura Mural el Lleó

 

És una pintura mural que procedeix de l’església de Sant Joan de Boí. La història que hi ha darrere d’aquest mural representa una lleona que pareix el seu cadell mort, però tres dies després del seu naixement en el que la lleona ha estat donant voltes rugint al voltant d’ell, el cadell ressuscita.

 

Aquesta obra és un paral·lelisme de la resurrecció de Crist. Ell és com el lleó que al llarg de tres dies de jeure mort, ressuscità. Actualment, es troba al museu MNAC, però a l’església de Sant Joan s’hi poden trobar les rèpliques de les pintures.

 

Tetramorf

 

Autor: Iohannes, Ribagorça workshop. Font: wikipedia.org

 

La procedència es de l'església de Santa Maria de Cardet. El Tetramorf fa referència als quatre símbols que representen a cadascun dels evangelistes, Mateu és la figura de l’home, Marc la del lleó, Lluc el vedell i Joan l’àguila. El significat que hi ha darrere aquesta obra d’art és que Mateu és representat amb la figura d’un home perquè el seu Evangeli s’inicia repassant la genealogia de Crist.

 

A l’obra s’associa a Marc amb el lleó perquè el seu Evangeli comença parlant del desert, lloc on el lleó era el rei. També se’l relaciona amb l’evangeli de Joan Baptista com a “Veu que reclama el desert” com també seria la d’un lleó. L’evangeli Lluc fa referència al sacrifici d’un vedell que va fer sacrificis a Déu, i d'aquí es representa a Lluc com un vedell. Finalment, Joan es presenta com una àguila, com a símbol de l’elevada espiritualitat dels escrits del seu Evangeli.

 

Actualment, aquest frontal d’altar es pot visitar en el MNAC, però se’n pot trobar una rèplica a l'església de Santa Maria de Cardet.

 

 

Si vols informar-te i saber més coses interessants sobre la Vall de Boí, no et perdis els blogs que surten a continuació:

Flora de la Vall de Boí

La Vall de Boí: Una Vall, Tres Patrimonis UNESCO

Descobreix la ruta al estanys del Pessó

La Vall de Boí amb Família, Què es pot fer?

 

Juny 17, 2021
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.