932 041 041

Comença el desglaç, el cicle de l’aigua continua!

Ara que la temporada d’hivern s’ha acabat, que les temperatures comencen a pujar i els dies s’allarguen, la neu acumulada a les nostres estacions comença a desfer-se. El cicle de l’aigua no s’atura mai. 

El desglaç és el procés mitjançant el qual la neu i el gel de les muntanyes es converteixen en aigua líquida a causa de l’augment de la temperatura ambiental. Aquest procés forma part del cicle de l’aigua, un fenomen natural que descriu el moviment continu de l’aigua entre l’atmosfera, la superfície terrestre i els cossos d’aigua. El cicle de l'aigua inclou diversos processos principals:

 

  • Evaporació: L'aigua dels oceans, els llacs, els rius i els sòls s'escalfa per l'energia solar i es converteix en vapor d'aigua, pujant cap a l'atmosfera.
  • Condensació: El vapor d'aigua a l'atmosfera es refreda i es condensa per formar núvols.
  • Precipitació: Les gotes d'aigua als núvols creixen fins a assolir una mida suficient i cauen a la superfície terrestre en forma de pluja, neu, calamarsa o aiguaneu.
  • Escorrentia superficial i subterrània: L'aigua de la precipitació pot fluir sobre la superfície de la terra i anar a parar a rierols, rius i llacs o també pot infiltrar-se a terra i moure's a través d'ell com a aigua subterrània. 

 

En el cas que ens ocupa, la neu acumulada a les nostres muntanyes, quan es desfà, passa a un estat líquid i s’uneix a l’escorrentia superficial del sòl o s’infiltra com a aigua subterrània que va a parar als aqüífers, embassaments o als rius i rierols que finalment desemboquen al mar. 


 

Per això, com a exemple d’economia circular de l’aigua, la neu que produïm a les nostres estacions prové d’aquest cicle natural i només l’utilitzem per a canviar-la d’estat (de líquid a sòlid i de sòlid a líquid). Aquesta neu de cultiu facilita la creació d’una capa de gel en contacte amb el sòl que ajuda a mantenir molt més temps la neu que rebem de les nevades. Alhora, aquesta neu produïda ralentitza tot el procés de desglaç i així l’aigua arriba durant més temps als pantans, fet beneficiós pel cicle de l’aigua. 





A més a més, treballem temporada rere temporada per intervenir en aquest cicle de la forma més sostenible possible. La nostra tecnologia consumeix energia verda i, juntament amb el software específic que utilitzem per a la producció de neu, ens permet aprofitar molt millor les condicions meteorològiques per ser més eficients. 

 

Aquesta temporada, com a novetat a les estacions de muntanya, hem canviat els capçals dels equips de producció de neu per optimitzar el procés amb menys quantitat d'aigua i en episodis de menys fred.

 

El nostre ferm compromís és la sostenibilitat, per això impulsem estudis únics al món com el Laboratori de la Neu, on les estacions d’FGC Turisme seran la base de proves que simularan el procés natural de mineralització de l’aigua a petita escala amb l’objectiu de produir neu de manera més eficient. El projecte és una col·laboració entre FGC, l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB–CSIC) i TechnoAlpin amb expectatives de replicar els resultats positius obtinguts en el laboratori, al llarg dels tres anys de durada del projecte. 

 

La temporada d’hivern s’acaba, però la feina per ser més sostenibles i adaptar-nos al canvi climàtic continua a FGC Turisme. Amb el final del desglaç i el començament de l’estiu, els nostres equips ja han començat a treballar en accions estratègiques de gran impacte a les estacions, com ara, el manteniment de les pistes, la retirada de la infraestructura o la resembra. 

 

Abril 24, 2024
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.