Consells de seguretat a la muntanya a l’estiu
L’arribada del bon temps i la calor fan que augmentin, de manera considerable, les sortides a la muntanya.
L’arribada del bon temps i la calor fan que augmentin, de manera considerable, les sortides a la muntanya.
Des de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) recomanem que abans de sortir a fer excursions us informeu bé dels itineraris i de les condicions meteorològiques, així com que porteu un equipament i un material adequat per realitzar activitats de muntanya.
En aquesta publicació destacarem la importància de conèixer certs consells de seguretat i tenir informació per tal d’estar preparats per prevenir el màxim d’accidents. Disposar de coneixements et permetrà dur a terme les activitats al medi natural amb més seguretat i confiança en tu mateix.
A continuació, us facilitem els consells bàsics que cal tenir en compte:
· Conèixer el nivell de dificultat i la durada de l’activitat que es realitzarà.
· Planificar l’activitat que aneu a realitzar tenint en compte el nivell del grup. Sempre pensant amb la persona més feble.
· En cas de tenir dubtes sobre el vostre nivell a l’hora d’afrontar una activitat, penseu en la possibilitat de contractar un professional que us ajudi.
· Informar-se de les condicions meteorològiques i de l’evolució del temps.
· No és recomanable sortir sols, sempre és preferible sortir amb algú que estigui informat sobre el recorregut que es farà i l’horari previst de l’activitat.
· Planificar l’equipament adequat i el material necessari per poder fer l’activitat i estar preparat per possibles canvis en la meteorologia.
· Dur a sobre una llum frontal i roba d’abrigar, davant de la possibilitat que es faci fosc abans d’hora i pugui haver-hi un descens de les temperatures de manera sobtada.
· Realitzar una bona formació i haver realitzat cursos específics per practicar activitats de muntanya, ja que et permetrà estar preparat en una possible situació d’emergència i poder reaccionar en determinades situacions.
· Un cop heu iniciat l’activitat, estigueu atents si tot està sortint com està previst, no fos el cas que algun membre del grup tingues fatiga o es trobés malament, si esteu seguint l’horari previst de l’activitat i el temps és correcte. En cas que no fos així, no dubteu deixar de fer l’activitat.
· Respecteu en tot moment el medi natural, la muntanya, altres muntanyencs, als ramats i el conreu que us pugueu trobar.
· No llenceu res de brossa a terra, recolliu-la i emporteu-vos-la perquè no quedi cap rastre de la vostra presència a la muntanya. Sobretot respecteu al medi ambient.
· Respecteu les normatives en el cas de voler acampar o bivaquejar, fent-ho únicament a indrets autoritzats. Autoritzats i sempre respectant les propietats privades.
· Tingueu sempre a sobre un telèfon mòbil que us permeti en cas d'accident poder trucar al 112 amb facilitat. Estigueu atents de tenir sempre la bateria ben carregada.
· Alimenteu-vos bé i sobretot hidrateu-vos durant tota l’activitat, ja que el sol pot fer passar males jugades com un cop de calor.
· Porteu sempre eines específiques de seguretat per a qualsevol emergència.
· Tingueu en compte la dificultat de l’activitat, intenteu adaptar les activitats i la durada al nivell de la canalla.
· Procureu buscar llocs, amb replans d’herba, estanys, rius o llocs on es pugui descansar a l’ombra.
· Estigueu atents als nens i nenes, ja que es cansen molt de pressa, de vegades sense un avís previ. Els seus cossos no estan adaptats a passar calor ni fred en nivells molt elevats.
· Eviteu dur als nens més amunt de 2500 metres. En el cas de portar-los penjats a l’esquena, intenteu portar una postura adequada durant el camí o l'activitat per no agreujar-vos l’esquena.
· Aneu preparats amb menjar i aigua per hidratar-los i alimentar-los bé durant l’activitat.
· Mantingueu la calma i prioritzeu l’autoprotecció. És molt important valorar els efectes de l’accident, així com descartar que no n’hi pugui haver un altre.
· Cal examinar si el mateix grup està en una zona de perill o no, perquè en cas que sigui així, cal mouràs a una zona segura.
· El telèfon europeu d’emergències és el 112. Les trucades a aquest número es poden fer sense cap cost sempre que hi hagi cobertura de qualsevol companyia.
· Cal ser molt precisos a l’hora de dir el lloc de l’accident, el número de persones implicades o que han sigut afectades i l’edat de cadascuna d’elles. Caldrà explicar la situació de l’accidentat, si està molt ferit o es lleu, si respira, o si sagna. També cal precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.
· No s’ha de moure a la víctima en cas que sigui un perill imminent, tapeu-la per protegir-la del sol o del fred, intenteu tranquil·litzar-la i no li doneu ni menjar ni veure.
Per conèixer més consells de seguretat a la muntanya podeu adreçar-vos a qualsevol de les entitats d’excursionistes que hi ha repartides per tot el territori català, en total n’hi ha més de quatre-centes entitats i clubs on podràs conèixer la seva oferta formativa.