932 041 041

Dia Internacional de les muntanyes

El Dia Internacional de les Muntanyes, que se celebra l’11 de desembre, és una data que ens convida a reflexionar sobre la bellesa i la fragilitat dels nostres entorns més preuats. Aquestes terres altes no només són un espai d'oci i aventura, sinó també un patrimoni natural de gran valor que, en moltes ocasions, és font de vida per a les comunitats locals i un refugi de biodiversitat. Però, en un moment en què la salut del nostre planeta es veu amenaçada per l’impacte del canvi climàtic, la conservació d’aquestes zones és més important que mai.

 

El Dia Internacional de les Muntanyes, que se celebra l’11 de desembre, és una data que ens convida a reflexionar sobre la bellesa i la fragilitat dels nostres entorns més preuats. Aquestes terres altes no només són un espai d'oci i aventura, sinó també un patrimoni natural de gran valor que, en moltes ocasions, és font de vida per a les comunitats locals i un refugi de biodiversitat. Però, en un moment en què la salut del nostre planeta es veu amenaçada per l’impacte del canvi climàtic, la conservació d’aquestes zones és més important que mai.

 

Les estacions d’esquí d’FGC TURISME, en col·laboració amb els Parcs Naturals i Parcs Nacionals que envolten les seves àrees d’esquí, han adoptat una sèrie d’accions concretes per garantir que l’activitat turística a les muntanyes es faci de manera respectuosa i sostenible. A través de projectes de gestió sostenible, conservació de la biodiversitat i educació ambiental, aquestes estacions no només busquen oferir una experiència única als visitants, sinó també preservar els valors naturals que fan d’aquests espais un tresor de la nostra terra.

 

A continuació, destaquem algunes de les accions que les estacions duen a terme en col·laboració amb els Parcs Naturals i Parcs Nacionals: 

 

La Molina al Parc Natural del Cadí-Moixeró

  • Seguiment de Visitants al Niu de l'Àliga i Conservació de l'Entorn de la Tosa: Un dels punts més emblemàtics i visitats de la zona és el Niu de l'Àliga, un mirador natural que ofereix vistes espectaculars sobre el paisatge del Cadí. Per això, La Molina ha implementat un seguiment acurat dels visitants que arriben a aquesta àrea per controlar-ne l'impacte sobre la flora i fauna local.
  • Preservació de la Fauna: Una altra de les accions destacades de La Molina és la seva contribució a la preservació de la fauna local, un aspecte fonamental per mantenir la biodiversitat del Parc Natural del Cadí-Moixeró. En aquest sentit, s'ha creat una microreserva de papallones, una iniciativa destinada a protegir algunes espècies de papallones en perill d'extinció que habiten a la zona. Aquest espai protegida permet garantir que les condicions ambientals siguin les òptimes per la supervivència d'aquestes espècies. 

 

Vall de Núria al Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser

 

  • Nou Espai de benvinguda: Vall de Núria ha creat un espai d’acollida dedicat a la divulgació ambiental on s’hi ha instal·lat un punt d'informació per als visitants sobre les característiques i valors del Parc Natural. Aquest espai inclou la museïtzació d’un vagó antic del Cremallera, que evoca el passat d'aquesta icònica destinació. 

 

  • Millora de la Il·luminació i l'Impacte Lumínic: Una de les accions més innovadores ha estat la substitució de l’il·luminació de l’estació per llums que compleixen amb la normativa Starlight, dissenyada per reduir l'impacte de la contaminació lumínica i permetre la observació del cel nocturn. 

 

Vallter al Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser

  • Protecció de la Flora i la Fauna: es col·loca una barana de Protecció per a l'Esperó Muntanyenc, una planta endèmica dels Pirineus en perill d’extinció. Aquesta planta, de gran valor ecològic, es troba en zones d’alta muntanya on l’activitat humana pot amenaçar la seva conservació. Per evitar possibles danys, s’instal·larà una barana de protecció al voltant de la zona on es troba, amb l’objectiu de garantir que els visitants no accedeixin a l’àrea sensible. 
  • Neteja de Lleres i Marges del Torrent de Morens: en col·laboració amb la Fundació MAP, es netegen les lleres i marges del torrent de Morens. Aquesta tasca consisteix a retirar residus i materials que puguin obstruir el curs natural de l’aigua, així com a restaurar la vegetació dels marges.

 

Port Ainé al Parc Natural de l’Alt Pirineu

  • Mirador Panoràmic a Cota 2000: s’inaugura el nou Mirador Panoràmic “El Balconet de Port Ainé”, que ofereix als visitants una vista espectacular del Pirineu Axial I els paisatges muntanyosos que envolten l’estació, un punt d'observació i sensibilització sobre la importància de conservar aquestes muntanyes.
  • Senyalització i Cartelleria Informativa: Port Ainé ha millorat la senyalització ambiental de la zona amb la instal·lació de plafons informatius i cartells indicadors per al Mirador Panoràmic. Aquests cartells no només orienten els visitants, sinó que també ofereixen informació valuosa sobre la flora, fauna i els valors naturals del parc. 

 

Espot Esquí al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

  • Mirador Creu de l'Eixol: situat a una de les zones més emblemàtiques de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, aquest mirador, dissenyat a dues bandes, ofereix unes vistes espectaculars de l’entorn natural, permetent als visitants gaudir d’una panoràmica única de la zona més alta del parc. Aquest espai serveix com a punt de sensibilització sobre la importància de conservar aquests paisatges muntanyosos, destacant els valors naturals i paisatgístics de la zona.
  • Bones Pràctiques Ambientals: Espot Esquí se suma també a la Mountain Calling, una iniciativa que promou bones pràctiques ambientals a la muntanya. Aquesta acció inclou la retirada de deixalles a les muntanyes, l'educació dels visitants sobre la importància de respectar la natura, i el respecte pels camins senyalitzats per preservar els ecosistemes delicats. 

 

Boí Taüll al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

 

  • Projecte "Take Your Selfie" fomentant la Protecció del Medi a través de la Imatge: Amb la voluntat d’integrar els visitants en la naturalesa i fomentar una actitud respectuosa amb l’entorn, Boí Taüll ha posat en marxa el Projecte "Take Your Selfie". Aquest projecte consisteix en la col·locació de suports de selfies de fusta en diferents punts estratègics de l’estació. Aquests suports no només permeten capturar imatges espectaculars del paisatge, sinó que també inclouen plaques informatives sobre la importància de protegir el medi ambient i sobre els valors naturals i paisatgístics de la zona. 
  • Punt de Contemplació del Cel Nocturn: la creació del Mirador Terrassa Ginebrell Starlight, un espai dedicat a l’observació del cel nocturn. Aquest mirador compta amb una taula-mirador astronòmic, una instal·lació dissenyada per proporcionar als visitants una millor comprensió del cosmos. A més de les vistes espectaculars de les muntanyes, el mirador ofereix interpretació del cel nocturn, destacant les constel·lacions, els astres visibles i els fenòmens astronòmics, amb un enfocament especial en la projecció Starlight, que promou la reducció de la contaminació lumínica per a la preservació del cel fosc. 

 

En conclusió, el Dia Internacional de les Muntanyes ens recorda la importància de preservar aquests ecosistemes tan valuosos per al nostre planeta, no només com a espais naturals, sinó també com a fonts de vida per a les comunitats que hi habiten i refugis de biodiversitat. Les accions que duen a terme les estacions d’esquí d'FGC TURISME, en col·laboració amb els Parcs Naturals i Nacionals, són un clar exemple de com el turisme responsable pot contribuir a la conservació dels nostres entorns muntanyosos i el nostre origen. 





Desembre 10, 2024
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.