La cura i el respecte per la muntanya no són responsabilitat exclusiva de les autoritats i empreses, sinó un compromís compartit per tothom qui gaudeix del magnífic entorn del Pirineu. El Dia Mundial del Reciclatge és un moment ideal per compartir i reflexionar sobre l’impacte que generem en les muntanyes i com podem reduir-lo amb accions simples però molt efectives.
Com a amants de la natura, l’aire lliure i les muntanyes, algunes accions molt senzilles de dur a terme però d’un impacte més gran del que pensem són:
- Segueix els camins designats i respecta els senyals d'accés restringit als Parc Naturals i Nacional per protegir la flora i la fauna local.
- No deixis escombraries a la muntanya, emporat’t tot allò que no pertany a la naturalesa.
- Evita la recol·lecció de plantes i la pertorbació d’animals silvestres per preservar la biodiversitat. Si vas amb un gos, porta’l lligat quan s’indiqui.
- Utilitza ampolles d'aigua reutilitzables i recipients per portar menjar en lloc de productes d'un sol ús.
- Separa correctament els residus en els contenidors designats per a reciclatge a la base de totes les nostres estacions.
- Apunta’t a totes les iniciatives que impulsem des de les estacions per netejar les muntanyes.
Aquest compromís també l’adoptem des de les estacions de muntanya del grup FGC Turisme. A més a més de les accions que formen part de les línies estratègiques, totes les estacions adopten un paper clau en la promoció de pràctiques sostenibles i el respecte per la natura, l’entorn i el territori.
De forma transversal, totes les estacions tenen un conveni de col·laboració amb Ecoembes per millorar la gestió interna de residus en el seu conjunt, així com formar i sensibilitzar, tant al client intern com extern d’FGC Turisme. Així, trobareu repartits pels diferents punts de restauració de les estacions diferents contenidors de reciclatge que us permetran fer una recollida selectiva de tots els residus que genereu.
Tanmateix, tant en temporada d’hivern com d’estiu, les estacions lideren altres accions per cuidar, respectar, netejar i mantenir netes les muntanyes com són:
- Campanyes de sensibilització: Vallter impulsa, des de fa uns anys, activitats interactives destinades a promoure la cultura del reciclatge i el respecte per la natura. A totes les persones que pugen a l’estiu amb el Telecadira, se’ls dona una bossa d’escombraries per recollir tots els residus i després reciclar-los correctament. Totes les persones que hi participen, poden guanyar premis que varien segons la temporada.
- Recollides i neteja de les muntanyes: a La Molina se sumen anualment a la campanya Clean Up Day, una invitació a treballadors, voluntaris locals i escoles del territori a participar en una jornada de neteja i manteniment de senders i camins de l’estació per tal de preservar la bellesa natural de l'entorn. Port Ainé i Espot Esquí també se sumen anualment a la campanya Mountain Calling, una iniciativa que lidera Loser Surfers on es reuneixen voluntaris de la zona i es neteja la muntanya en una jornada acompanyada per un molt bon ambient i bon menjar. En la mateixa línia, Boí Taüll també impulsa la Mountain Project i aquest any, Vallter organitzarà per primera vegada una jornada de recollida de residus durant l’estiu.
- Promoció de fonts energètiques netes i renovables: dins del projecte Ecovall, Vall de Núria aposta per fer de la Vall el primer equipament sense emissions de CO2. En el mateix sentit, Boí Taüll serà una de les estacions on es realitzaran les proves del Laboratori de la Neu, un projecte amb l’objectiu de desenvolupar una tecnologia de producció de neu més sostenible i d’estalvi energètic, d’aigua i de capacitat d’innivació.
Si adoptem l’hàbit del reciclatge, pràctiques sostenibles i fomentem una cultura de respecte ambiental, podrem assegurar que les futures generacions també puguin gaudir de l'esplendor de les nostres muntanyes. Un altre futur és possible!