Els 10 cims imprescindibles del Pallars pels amants de la muntanya
Descobreix els 10 cims més importants del Pallars per a fer aquest estiu!
Descobreix els 10 cims més importants del Pallars per a fer aquest estiu!
Arriba l’estiu amb el bon temps i sabem que és una ocasió perfecta per a anar a la muntanya per gaudir de la natura amb la parella, els amics la família o el gos. És per això que en aquest entrada de bloc us explicarem quins són els 10 pics més representatius del Pallars.
1. Torreta de l’Orri (2439m)
En primer lloc tenim la torreta de l’Orri, el cim que es troba just a dalt de la estació de Port Ainé. S’hi pot pujar per la mateixa estació o per la vessant nord, per Llagunes. Al ser un pic molt planer i poc punxegut les vistes que anem tenint conforme avancem són impressionants. Es guanya desnivell molt fàcil però l’arribada al cim ho mereix, ja que podrem observar ocells, isards i... què més creieu que podreu veure al cim?
Us deixem una RUTA per aquelles que vulgueu aventurar-vos a la conquesta de les antenes!
2. Pic de Màniga (2517m)
Foto extreta de: Wikiloc @fumfum
És un pic poc conegut tot i que sigui un dels 100 cims de la FEEC. En aquesta RUTA podrem fer l’ascensió des de Bourdes de Burg. El millor de la ruta que us proposem és que és circular i relativament curta, d’uns 8 kilòmetres, i fàcil per a tots els públics mínimament en forma, ja que només té 800 metres de desnivell i el cim fa 2500 metres. Fent-lo especialment accessible ja que podrem aparcar amb el cotxe amb facilitat i l’aproximació és progressiva. T’apuntes a fer aquest cim tant peculiar del Pallars?
3. Pic de Pilàs (2656m)
Foto extreta de: Wikiloc @EniEn
El Pic de Pilàs no és gaire més alt que el Pic de la Màniga però sí més dificultós que cal estar en bona forma i tenir experiència en alta muntanya. Té una alçada de 2656 metres i històricament ha sigut un punt d’estratègia geogràfic per la seva elevació i solitud entre les demés muntanyes que permet veure en 360º qualsevol punt. Així doncs, els maquis van controlar aquella zona durant un temps, es van desplaçar pel Pallars i les seves històries de resistència encara corren pels habitants més grans. Us deixem la RUTA per si us encoratgeu a reviure aquell paisatge.
4. Els Encantats (2748 i 2734m)
Foto extreta de: @Mikipons
Encantat qui? La roca dura,
o els qui, el pas, a la pupil·la ens ha dut?
(...)
Josep Punsola i Vallespí
Aquest segurament sigui un dels més coneguts que llegireu aquí ja que es tracta del cim dels Encantats. Situat dins de l’únic Parc Nacional de Catalunya, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ens durà un camí molt agradable recorrent la Vall del riu Escrita que conclou en aquest gran llac. Just a obre l’estany de Sant Maurici situat a 1900 metres d’alçada trobem aquesta magnífica muntanya que consta de dues punxes que només es diferencien per 14m d’alçada! Entrar en aquest Parc Nacional és fàcil ja que en aquesta època de l’any els accessos ja no són coberts per neu ni gel i són segurs i estables. Consulteu-los aquí.
La RUTA que us proposem és llarga però fàcil per aquelles excursionistes que gaudeixen de la bellesa d’un parc protegit tant cuidat i respectat per les institucions i pels visitants. Ja sabeu, manteniu-lo igual o més net que com l’hem trobat, els paisatges són únics i irrepetibles.
En aquesta ruta circular de 14 kilòmetres trigarem unes 6 o 7 hores a un pas normal i fent les pauses recomanades per beure, menjar i gaudir del paisatge en cada racó que ens vingui de gust. És convenient portar el telèfon ben carregat per fer fotografies, ja que el recorregut és bell i immens!
Amb uns 1000 metres de desnivell acabarà amb un pas de grau II que cal tenir molt en compte. Tot i que la dificultat sigui acumulativa en els últims 40 metres de grimpada cap al cim són importants per a prestar atenció i mesures de seguretat. Si no ho volem assumir el més senill és fer mitja volta i cap al llac! Una de les primeres ascensions data de 1902 i les vistes poc han canviat a excepció de les tres construccions entorn el llac i els refugis. T’hi veus amb cor? Anima’t!
5. Pic de Certascan (2853m)
Foto extreta de: Palau Robert
Generós pic i envoltat de llacs i estanys, el Certascan. La RUTA que us proposem la podeu construir diferent depenent de la dificultat que practiqueu, però una circular ens permetrà travessar per tots els indrets de gran interès paisatgístic com és l’Estany del Certascan, el més gran dels Pirineus i el més profund amb 100 metres de profunditat; l’Estant Blanc, el Riu de Noarre i molts d’altres paisatges que no tenen nom que podreu contemplar en tota la ruta de 27 quilòmetres i una duració de 10 hores i mitja on caldrà estar preparat a nivell físic i mental!
6. Monteixo (2904m)
Foto extreta de: Joan Simón
Un altre dels cims pares del Pallars ja que els seus 2900 metres impressionen no només als forasters de la comarca sinó als propis habitants d’Àreu.
En aquesta RUTA passarem per l’Estany que dona nom al poble d’Àreu i finalment amb l’ascensió al pic on des del capdamunt podrem veure el Cadí, l’Anet, la Pica d’Estats... El millor d’aquesta ruta no només és el seu fàcil accés sinó la seva moderada dificultat d’unes 5 o 6 hores i els 7 quilòmetres totals. És molt planer per a ser un 2900 i és molt a prop dels pobles. Gaudiu de les vistes 360 en tot moment és el que més trobareu a faltar quan sigueu al poble descansant fent un mos.
També us deixem una RUTA alternativa molt semblant de la mateixa dificultat!
7. Gran Tuc de Colomèrs (2933m)
Foto extreta de: Guillén Pérez
Anem augmentant la dificultat i amb ella els metres d’alçada. Aquest cim no el recomanem si no disposeu de una molt bona preparació física, experiència i molt bon temps ja que és una RUTA no només és llarga, sinó també cansada i molt tècnica. Aquesta muntanya escarpada amb grans rocs afilats gaudeix de famoses llegendes que el fan d’un pic més èpic i màgic. El Gran Tuc de Colomèrs té un gran refugi que en aquest sí que recomanem estar-hi i passejar pels voltant ja que mereix la pena fer un trekking d’una hora per arribar.
Aquest refugi es situa a 2135 metres d’alçada i té 60 places que cal reservar amb antelació
Foto extreta de: Josep Borrut
Un dels encants més vius d’aquest refugi és que es situa al costat del llac i tant les sortides com les postes de sol són increïbles. L’efecte tornassolat del sol amb contacte amb l’aigua fan d’un lloc únic on passar la nit amb la millor companyia possible.
8. Pic de Peguera (2.982m)
Foto extreta de: Isidro Jabato
Un dels desconeguts i més ben plantat pic del Pirineu. Es troba dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Per pocs metres no pot ser considerat un 3.000 però a nivell de dificultat i de paisatge com si ho fos. La seva esvelta figura i la seva dificultat fan d’aquest pic un pic important i representatiu del Pirineu axial.
La RUTA que us proposem és de dos dies dormint al Refugi de Josep Maria Blanc que ens permetrà fer l’ascensió més tranquil·la i sense pressa. Sortirem des de l’aparcament de Prat de Pierró amb la motxilla plena de ganes i esforços. Passarem pel llac de Lladres arribant en 3 hores en total al Refugi de JM Blanc. El segon dia ens llevarem ben d’hora a 2318m i caminarem cap al Pic de Peguera donant la volta al Pic de Monastero, el seu llac i el llac de Sant Maurici, acabant al mateix aparcament on hem deixat el cotxe. Amb sis hores a les esquenes i més de 700 metres de desnivell acumulat cada dia acabarem satisfeta a nivell físic i paisatgístic. Us recomanem que agafeu un mapa que marquin altres fites geològiques com coves, salts d’aigua i arbres centenaris perquè n’és ple!
9. Sotllo (3072m)
Foto extreta de: @ERR
El penúltim pic i aquest cop sí un 3000 de cap a peus. Us portem una RUTA molt complicada per a persones que només practiquin senderisme, aquest és de pur estil alpí amb alguna grimpada que caldrà que ens assegurem. Tot i així val la pena explicar aquest pic tant famós i espectacular que fa frontera del nostre país. Amb una distància de 22 quilòmetres de ruta i uns 2000 metres de desnivell ens caldrà fer nit al refugi lliure de Broate.
Per aquest espectacular i únic pic farem la ruta per un camí poc marcat i amb una creta aèria que recomanem molta experiència en crestes per a realitzar-la. Un cop al cim podrem veure la totalitat de tot el país ja que serem a 3068m.
10. Pica d’estats (3143m)
Foto extreta de: @Mikicat
El millor dels millors, ens topem amb la Pica d’Estats, el punt més alt de Catalunya i un dels més representatius de tots els Pirineus. Aquesta RUTA que proposem és circular i d’una dificultat moderada. Començarem per l’Artigue passant pel Refugi de Pinet i fent nit. A l’endemà ja haurem agafat alçada i podrem seguir amb la ruta passat per l’estany i coronant aquesta èpica muntanya de 3143 metres. Per a baixar-lo haurem de passar per la Pica Verdaguer que dona nom gràcies al poeta Jacint Verdaguer que als anys 80 li van posar aquest nom en homenatge a la seva tasca literària i excursionista.
La baixada la farem per al mateix camí per on hem pujat fins al refugi de Pinet on hi ha una variant del camí per anar cap a la cabana dels Orris del Pla Nouzère on ens podrem estalviar una hora de trajecte. La tornada pel bosc ja ens el coneixem. Aquí podrem anar més descansats ja que el sol minvarà gràcies a les capçades dels arbres.
Amb aquests 21 quilometres podrem veure un munt de bestioles que recordem que cal respectar-les, no espantar-les ni acostar-s’hi.
Sumes forces, un bon llibre, acompanyants i energia per a fer aquestes 10 muntanyes pel Pallars? Anima’t i puja!