Els camins medievals del Berguedà:
El Berguedà és una comarca amb un tret distintiu: és plena de camins antics, i una gran part ho són d’origen medieval. Aquests camins permeten endinsar-se fins als budells de la comarca, i un cop dins, experimentar sensacions irrepetibles.
La xarxa de camins històrics arriba als quasi 2.000 km, i uneixen diferents localitats del Berguedà. Si voleu orientar-vos-hi, la xarxa està senyalitzada de color groc, però abans d'aventurar-vos s’ha de demanar informació a les oficines de turisme, ja que alguns petits trams de la xarxa encara no estan perfectament condicionats, coordinats o senyalitzats.
Mapa dels camins del Berguedà
Oferta de Museus al Berguedà:
Un altra característica destacable de la comarca són els museus, un espai que durant els mesos de fred es converteixen en ideals per pasar una bona estona.
Qui no ha anat d’excursió amb l’escola a la Colònia Vidal? El museu ens proposa conèixer de primera ma com era la vida i el treball en una colònia tèxtil del 1900, fent un recorregut per l’interior de la Colònia, des dels seus inicis fins a l’actualitat, ja que ha conservat la totalitat del seu patrimoni. Si vols més informació, fes click aquí!
- Anisoteca del Castell de l’Areny
Al Castell de l'Areny hi podreu veure una col·lecció privada que consta de més de 1000 ampolles d'anís precintades i procedents de tot el món. Si vols més informació, fes click aquí!
Tot i que en l'actualitat l'antiga farmàcia Homs és una espai museïtzat, en un passat va ser una farmàcia totalment operativa. La farmàcia s'establí a l'artèria principal de la vila de Gironella on a finals del S. XIX, amb l'arribada del ferrocarril, es va expandir el poble i es van anar obrint comerços i serveis. La nissaga familiar de farmacèutics d'aquest establiment s'allarga fins als nostres dies. Si vols més informació, fes click aquí!
Actualment, l’antic habitatge dels fundadors de la colònia Bassacs s’ha reconvertit en un espai museístic sobre la història de la industrialització al Berguedà als segles XIX i XX en què el tèxtil, la mineria, el carrilet i el món rural n’ocupen la temàtica principal. La casa mostra un recorregut històric que vol mostrar l’essència del modus vivendi de la comarca en els últims 200 anys. Si vols més informació, fes click aquí!
- Exposició carbó i dinosaures a Guardiola de Berguedà
La mostra tracta sobre la relació entre el Berguedà i el carbó. Una comarca lligada a una intensa activitat minera, i que va arribar a ser una de les zones més importants de Catalunya. A més, es relaciona amb els resultats de la investigació paleontològica al jaciment de Fumanya, que explica el descobriment de dinosaures en aquesta zona. Si vols més informació, fes click aquí!
L’exposició permanent està dividida en dos espais: el carbó, la explotació, la importància de les infraestructures mineres i el transport i el procés de classificació. El museu mostra el dia a dia de les mines, a la Colònia minera de Sant Corneli i el pols del seu ritme de vida: l’escola, el lleure, el treball femení... Si vols més informació, fes click aquí!
Coses a fer en família al Berguedà:
- La ruta de la marmota de Guardiola de Berguedà
Si voleu gaudir d’un itinerari natural, pensat per famílies i d’una dificultat baixa, la ruta de la marmota és una activitat adient. Rodejada d’un ambient de prat subalpí amb poca vegetació arbòria, les marmotes poden veure’s molt fàcilment gràcies al rastre dels seus excrements i la visibilitat dels seus caus.
A l’inici de l’itinerari, situat a la zona del Coll del Pal, s’hi troba un cartell amb el plànol de la ruta. Al llarg del recorregut hi ha cartells explicatius sobre la marmota i l’ecosistema on viu. Si vols més informació, fes click aquí!
Unes 15 mines van estar en funcionament al municipi entre 1900 i 1962. Alguns dels darrers molins, que van tancar al mateix temps que les mines, treballaven des del segle XIV.
Un tomb per la Nou és una proposta de caminada curta que us aproparà a aquests entorns i també al santuari de Lurdes, la gruta i la font combinant pistes forestals i petits corriols.
La ruta s’inicia a l’aparcament públic de la Nou. Cal agafar la carretera avall, fins arribar a Cal Batlló. Aquí, teniu l’opció de seguir directament la ruta agafant el camí asfaltat que baixa per l’esquerra i baixar al santuari de la Nou o bé, abans, enfilar-vos al Tossal que és el turonet que teniu just a la dreta i des d’on podreu gaudir d’unes bones i originals vistes.
- El naixament del riu Llobregat:
El naixement del riu Llobregat es troba a 1300 metres d’alçada. L’aigua surt directament de la roca, i és el resultat de la pluja i la neu que s’acumula als cims veïns, convertint-se un paratge molt valorat i de fàcil accés. Si vols més informació, fes click aquí!
Coses a fer amb amics i esport:
Es tracta d’un itinerari d’uns 200 Km., senyalitzat com a GR-107, que permet unir Montsegur i Berga a peu, en bicicleta de muntanya i a cavall. Aquesta ruta, a més a més de paisatges espectaculars, permet evocar el mon medieval d’una banda i l’altra del Pirineu i recordar la vigència dels valors com la pau, el respecte i la justícia. El seu punt d'inici és el Santuari de Queralt, i acaba a Montsegur. Es tracta d'una ruta d'un total de 10 dies a peu, i 7 en BTT.
Per més informació fes click aquí!
- Visita el pantà de la Baells:
L’embassament de La Baells va ser inaugurat al 1976. Té com a primera finalitat regular l’aigua del riu Llobregat i emmagatzemar-la per tal de garantir els subministraments d’aigua de boca, usos domèstic, industrials i de regadiu a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’embassament de la Baells es un bé comú, avui propietat de la Generalitat de Catalunya i gestionat per l’Agència Catalana de l’Aigua. Actualment podreu fer la visita guiada per conèixer la Presa i conèixer la importància que tenen els embassaments a la regulació del cicle de l'aigua a Catalunya i l'aprofitament que se'n fa per la producció d'electricitat. Si vols més informació, fes click aquí!