El passat dia 7 d’octubre, a les 11:30 h del matí va començar, a Sort, de la segona edició del festival de petit format i d’àmbit rural, “Lo llumener”, un festival que pretén, mitjançant tant experiències artístiques com literàries, fomentar la lectura en grans i petits, obrint un espai cultural i de trobada familiar.
En la celebració van col·laborar la Biblioteca de Sort i diverses associacions locals (Cambuleta, Lo Tafanari, Obrador Xisqueta...).
Al llarg del dia es van anar succeint a diversos punts del poble tant espectacles, com narracions orals de contes, tallers, animacions o concursos.
Com activitats de llarg del dia hi va haver-hi una exposició de les fotos participants en el concurs d’Instagram #retratalalectura, les quals mostraven els millors espais i moments per llegir i les quals van ser votades popularment, i una biblioteca a cel obert, on tant grans com petits van poder gaudir del plaer de la lectura còmodament i a l’aire lliure.
Paralel·lament, es va dur a terme la Gimcana literària, on els amants de les activitats a l’aire lliure i les pistes, van haver de recollir pistes, desxifrar preguntes sobre literatura, escriptors, recitar o composar relats...
També va haver-hi lloc per fer un petit homenatge a un dels contes més coneguts per tots, el qual ha acompanyat a diverses generacions, la Caputxeta vermella. Així, es va realitzar la exposició “Caputxeta a cabassos” amb molt diverses edicions, adaptacions, transcripcions i versions del conte, de nom molt encertat.
Diverses editorials, com Libros el zorro rojo, Thule, Media Vaca o Cambuleta van oferir una petita fira d’àlbums il·lustrats, ja que consideraren molt important que el Pallars Sobirà tingués accés a propostes literàries fresques i de qualitat, tractant temes d’actualitat des de un punt de vista crític i d’igualtat.
Per altra banda es van donar tallers i espectacles puntuals. A les 11:30 h, es va celebrar l’espectacle de titelles “La princesa o no” on es va poder gaudir d’un conte de prínceps i princeses adaptat potser a la independència femenina del segle XXI.
A les 12:00 h s’hi celebraren el taller “Inventem paraules” i de rap antiracista. El primer, adreçat al públic més infantil va oferir una activitat tant lúdica com creativa, al crear de forma manual (dibuixant, pintant i muntant amb cola) capses amb lletres, que posteriorment, posant en marxa la seva imaginació, utilitzaren per inventar paraules, buscar-ne el significat i crear fins i tot un nou llenguatge, portant als nens a realitzar un exercici de raonament, autonomia i espacialitat.
Per altra banda, es va donar un taller per amants del rap a càrrec de Pau Llonch, amb la finalitat de crear rimes de rap (un estil musical molt interessat en cuidar tant el missatge com la forma, amb inspiració poètica i cultural innegable, però també, sovint, de missatges feridors) amb una visió no xenòfoba.
A les 13:00 h els visitants van poder gaudir de "Kumulunimbu", un altre cuidat espectacle de titelles que explica la història de l’amistat entre una nena i un núvol que ofereix un missatge de valors com la valentia o l’esperança, i de realitats com la injustícia o les migracions. Un espectacle captivador pels petit i emotiu pels grans, ple de detalls, crítica i humor a parts iguals.
A les 15:30 hores es va a dur a terme l’espectacle "Contes estrellats", una activitat d’introducció a l’astronomia que es realitzà a l’interior d’un planetari inflable i on s’explicaren contes i mites sobre les estrelles, les seves interpretacions segons les diverses cultures i civilitzacions i es va informar sobre els astres, els diversos planetes etc.
Una hora més tard, va ser el moment de la "República dels contes", un espectacle teatralitzat i de màgia que explicà la història d’un lloc increïble, ple de màgia, llibertat, amor, aventures i fantasia, on tot pot fer-se realitat.
A les 17:30 hores es va procedir a la entrega de premis del concurs #retratalalectura i al berenar popular, per a continuació, a les 18:00 hores, continuar els espectacles i tallers.
Un d’ells va ser el taller “Del cap al paper”, on la il·lustradora Iratxe López de Munáin va presentar les seves darreres publicacions. Va parlar sobre el seu procés creatiu i va ensenyar originals. Així mateix, l’artista va realitzar un petit taller on va ensenyar, com, partint d’una petita idea, podem crear una història.
A les 19:00 hores va arribar el moment de l’espectacle “La màquina del so” que, mitjançant precioses acrobàcies en teles i l’utilització de música, explicà la història de la lluna, qui es troba trista i sola al cel fins que tot canvia per ella.
Sent les 20:00 h va arribar el torn de "Alicia", una boja i còmica adaptació lliure del clàssic de Lewis Carrol que explicà la història d’uns interns a un sanatori mental que es creuen els personatges de la novel·la!
L’últim espectacle, “Cuando te hablen de amor...”, va tindre lloc a les 23:00 hores. Un espectacle en forma de reflexió sobre les diverses facetes d’un sentiment tan universal i important com l’amor, tractades amb humor i ironia, cantades, xiuxiuejades o relatades, mitjançant històries i poemes de diversos autors de molt diverses procedències, com Laura Esquivel (autora de “Como agua para chocolate”) o Eduardo Galeano.