Tot això ho recull la cursa per excel·lència de la vall, l’Olla de Núria, que com transcorre per espais naturals verges, cada any vetlla per causar el mínim impacte en els espais naturals per on transcorre a través de polítiques sostenibles.
Un any més, Vall de Núria serà l’escenari de l’Olla de Núria, competició de trail running que se celebrarà el cap de setmana del 10 al 12 de juny de 2022.
L’Olla de Núria, organitzada per la Unió Excursionista de Vic i l’estació de muntanya de Vall de Núria, fa anys que esdevé una cita imperdible per als amants de les curses de muntanya i un referent a nivell nacional i mundial pel que fa a competicions esportives en plena natura.
Però el seu llegat va molt més enllà al tractar-se d’un esdeveniment estretament vinculat a l’entorn on es disputa: la naturalesa. I, per aquest motiu, la seva organització gira al voltant de preservar els espais naturals per on transcorre.
Imatge de la XIVa edició de l’Olla Clàssica. Autor: Jordi Isasa (Font: Olla de Núria)
Accions que es duen a terme des de l'organització de l'Olla i UECVIC:
- Limitació en el nombre de persones inscrites. D’aquesta manera s’evita una massificació i degradació de l’entorn per on transcorre la prova.
- Control de les possibles deixalles. L’organització apunta, a l’entrada del parc, el número de dorsal de cada participant i el vincula a totes les barretes i gels dels corredors i corredores. En cas de trobar algun embolcall a terra, aquella persona queda desqualificada al moment.
- Danys en el terreny. Si algun corredor o corredora surt del sender per retallar distàncies i malmet el terreny, també quedarà desqualificat.
- Avenç de les dates de la competició. Abans es duia a terme durant el mes de juliol, però es va decidir avançar la prova al juny per no afectar a la perdiu.
- L’Olla de Núria és sostenible:
El marcatge és reutilitzable i descomposable
La samarreta i la bossa del corredor estan fabricats amb teixit reciclat (cada samarreta prové de 15 ampolles) i de proximitat. Teixit a Catalunya i fabricat a Catalunya, el que es tradueix en una reducció d'un 70% d’emissions de CO2
- Avituallament:
Aigua en vidre
Recollida selectiva
Reducció de plàstics d’un sol ús
Producte local
- Olla solidària, compromís social.
Tasques en favor de la sostenibilitat per part d’FGC
Des de fa anys, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Vall de Núria al seu torn es converteixen en agents actius en la preservació de l’entorn, tot duent a terme les següents accions:
- Col·laboració amb els parcs naturals tot proposant itineraris de descoberta, posant en marxa activitats d’aguait d’observació d’ocells, així com organitzant exposicions sobre medi ambient i patrimoni històric.
- Treball en la divulgació dels valors del Parc Natural de las Capçaleres del Ter i el Freser i en l’educació de la ciutadania per a la conservació de la biodiversitat autòctona del territori, com el gall fer o la perdiu blanca, entre d’altres.
- FGC és sinònim de sostenibilitat a través dels seus trens. Gràcies a aquests transports públics les persones usuàries tenen una alternativa al transport privat i s’aconsegueix, en conseqüència, reduir els gasos contaminants dels vehicles.
- Controls d’aforaments com a porta d’entrada al parc natural mitjançant l’accés digital.
- Transport adequat de la recollida selectiva dels residus de la cursa per evitar la degradació i contaminació del terreny.
- Potenciació de les energies alternatives, tals com l’energia geotèrmia, l’aerotèrmia o la minicentral hidroelèctrica.
- Mesures d’estalvi energètic, com per exemple en edificacions o en termes de consum d’aigua, entre d’altres.